Ajankohtaista

ARVOKESKUSTELU 3. MAALISKUUTA 2025

Kaupunginosayhdistys Munkinseutu ry – Munksnejden rf järjesti yhteistyössä Munkkiniemen seurakunnan kanssa 3.3.2025 Munkkivuoren kirkolla Arvokeskustelun, jossa käsiteltiin myös asuinaluettamme koskevia asioita. 

Panelistien puheenjohtajana  toimi Munkkiniemen kirkkoherra Päivi Vähäkangas. Paneeliin osallistujat olivat alueemme kuntavaaliehdokkaita, jotka ovat myös Munkinseutu ry:n jäseniä: 
Maaret Castrén (kok.)
Veera Hellman (kok.) 
Hanna-Leena Hemming (kok.)
Minna Lindgren (vihr.) 
Satu Roberg (RKP) 
Sari Sarkomaa (kok.) 
Nina Sneitz (lp.)

Paneelin osallistujia pyydettiin tilaisuuden alussa nimeämään heille kaksi tärkeintä arvoa ja kertomaan esimerkkien avulla, miten ne ovat näkyneet heidän tavassaan tehdä politiikkaa. Edelleen heitä pyydettiin kertomaan näkemyksiään mm. seuraavanlaisiin kysymyksiin:  

  • Kenen etua ensisijaisesti ajaisit, jos oman lähiyhteisön tai oman intressiryhmän edut ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä koko kaupungin laajuudella tavoitellaan?
  • Ketkä ovat Helsingin asukkaista heikoimmassa asemassa ja miten kaupungin pitäisi heitä tukea?  
  • Miltä Munkinseudulta käsin katsottuna näyttää alueellinen eriarvoisuus Helsingissä ja miten segregaatiota pitäisi ehkäistä?
  • Mistä asiasta et ole valmis tinkimään missään olosuhteissa edes kompromissin nimissä?

Munkinseutu ry pyysi osallistujia vastaamaan vielä seuraaviin kysymyjksiin :

 – Olisitko valmis osallistumaan aktiivisesti asukkaiden ja kaupunginosayhdistyksemme vaikutusmahdollisuuksien kehittämiseen?

 – Onko sinulla konkreettista ehdotusta siitä, miten kaupungin suunnittelu- ja päätösjärjestelmässä paikallisten  asukkaiden ja toimijoiden vaikutusmahdollisuuksia parannettaisiin lähiympäristöä koskevien suunnitelmien eri vaiheissa ja käydyissä mielipidekeskusteluissa.

Politiikka on kompromissien tekemistä. Se näkyy siinä, että kaikkia vaalilupauksia ei voi edistää, jos riittävää konsensusta ei löydy. Munkinseutu on monella mittarilla hyväosaista aluetta. Korkean koulutus- ja tulotason alueella myös osallisuuden kokemus on vahvempaa, mikä näkyy muunmuassa korkeampana äänestysprosenttina ja jopa kirkkoon kuulumisprosenttina. 

Jos koulutuksen ohella eri ikäisille ihmisille pystyttäisiin yhdenvertaisesti ja kannustavasti tarjoamaan mahdollisuus taiteen-, kulttuurin- ja liikuntaharrastusten myötä kehittämään tietoa ja yleissivistystä, voitaisiin elämisen taitojen myötä vaikuttaa lisääntyvään kiinnostukseen ja arvostukseen myös toisia ihmisiä kohtaan. 

Panelistit jakoivat yhdessä huolen ja tarpeen panostaa nykyistä tehokkaammin eri ikäisten, mukaanlukien töissä käyvien, mutta silti vähävaraisten, lisääntyvään huonovointisuuden, syrjäytyneisyyden ja nykyisen turvattomuuden tunteen tunnistamiseen, tukemiseen ja vähentämiseen. Huolestuttavat ilmiöt koskettavat yhtä lailla niin Munkinseutua kuin koko Helsinkiäkin.

Tilaisuutta tuli seuraamaan noin 50 munkinseutulaista.