Munkinseutu

MUNKINSEUTU

Munkinseutu on epävirallinen nimitys Munkkiniemen peruspiirille eli alueelle, joka käsittää Vanhan Munkkiniemen, Munkkivuoren, Niemenmäen, Talinrannan, Kuusisaaren, Kaskisaaren ja Lehtisaaren. Keskiajalla Lehtisaari lahjoitettiin Helsingin pitäjän Pyhän Laurin kirkolle ja lopulta omistusoikeus päätyi Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymille. Kaskisaarta lukuun ottamatta alueet kuuluivat 1600-luvulla muodostettuun ja ratsumestari Gert Skyttelle läänitettyyn Munkkiniemen rälssitilaan, joka ko. vuosisadan loppupuolella peruutettiin kruunulle. Uudeksi omistajaksi tuli vuonna 1759 merikapteeni Thomas Mattheiszenin leski Elisabet ja suvun omistusaikana rakennettiin Munkkiniemen kartanon päärakennuksen keskiosa.

Kartanon suuruuden aika alkoi vuonna 1837, jolloin omistus siirtyi kenraalimajuri Anders Edvard Ramsaylle. Hänen aikanaan rakennettiin mm. päärakennuksen siipiosat ja kartanosta kehittyi omavarainen yksikkö. Vuonna 1863 hän siirsi tilan pojalleen Georgelle. George Ramsay möi puolestaan vuonna 1910 tilan valtaosan M.G. Stenius-yhtiölle ja jo edellisen vuosituhannen puolella hän oli myynyt Kuusisaaren eräille yksityisille henkilöille. Stenius-yhtiön toimeksiannosta arkkitehti Eliel Saarinen laati vuonna 1915 valmistuneen Munkkiniemi – Haaga -suunnitelman, josta kuitenkin toteutui vain katu- ja korttelijako, Vanhan kadettikoulun talo sekä Hollantilaisentien muutamat rivitalot.

Vuonna 1915 perustettiin itsehallinnollinen Munkkiniemen taajaväkinen yhdyskunta ja viisi vuotta myöhemmin yhdyskunta siirrettiin tuolloin perustettuun Huopalahden kuntaan. Munkkiniemen yhdyskunta ja Lehtisaari liitettiin Helsingin kaupunkiin vuoden 1946 alusta.

Munkinseutu on kokonaisuudessaan maisemallisesti monimuotoinen alue, josta Munkkiniemen kartanon pohjalta on kasvanut ihmisläheinen ja vireä asuinympäristö. Munkinseutulaiset tuntevat alueen kotiseudukseen, jonka kehitystä ja hyvinvointia kannattaa edistää.

ARKISTO

Munkinseudun geologia -artikkeli. PDF tietue.

https://kaupunginosat.fi/munkinseutu/wp-content/uploads/sites/29/2020/06/Munkan-geologiaa1.pdf

Wanhan Munkkiniemen kävelyreitti

https://kaupunginosat.fi/munkinseutu/wanhan-munkkiniemen-kavelyreitti/

Munkkinemen patteri

Munkkiniemen patteri. – Munkinseutu (kaupunginosat.fi)

Huomioita Munkkiniemen kadunnimistä

https://kaupunginosat.fi/munkinseutu/huomioita-munkkiniemen-kadunnimista/

Munkkiniemen puistot

https://kaupunginosat.fi/munkinseutu/munkkiniemen-puistot/